Het is bijna een jaar geleden dat ik in op een reis in Amerika aanraking kwam met de Fitbit. Voor mij toen nog een onbekend product. De mooie doorzichtige verpakking gaf echter weinig uitleg over wat het nu precies voor apparaat het was en hoe het zou werken. De verkoper in de winkel wist het ook niet. Dus op internet gekeken wat het precies was. Op de site van Fitbit.com een duidelijke uitleg van de werking van het apparaat en hoe het je kan motiveren om meer te gaan bewegen. De Fitbit kun je makkelijk meenemen en registreert het aantal stappen dat je maakt. Door een simpele druk op de Fitbit activeer je een display die de resultaten weergeeft. Daarbij kun je eenvoudig door het informatie menu bewegen door nogmaals op de knop te drukken. Bij iedere druk toont het scherm andere informatie zoals het aantal verbande calorieën, de afstand die is afgelegd en de mate van activiteit. De intensiteit van je beweging wordt weergegeven aan de hand van een bloemetje. Hoe meer blaadjes aan de steel van het bloemetje komen hoe intensiever de activiteit was. En met een blad aan het steeltje was het dus erg minimaal. De gegevens die de Fitbit verzamelt kun je bewaren in een account dat je kan aanmaken bij de site van Fitbit. Daarvoor moet je wel registeren. Het downloaden is er eenvoudig. Bij de Fitbit wordt een Wifi antenne meegeleverd. Zodra je met je Fitbit in de buurt komt van deze antenne worden de gegevens opgehaald en za de antenne die aan een computer kan worden gekoppeld via een USB kabel de gegevens verwerken. Op de site worden de resultaten erg mooi weergegeven in duidelijke grafieken en dashboards. In je persoonlijke omgeving heb je ook de mogelijkheid om je dagelijkse voedingsconsumptie bij te houden. Op deze manier kun je de inname van calorieën afzetten tegen het aantal verbrande calorieën. Bij het registreren van de voeding en drinken kun je kiezen uit de grote database die Fitbit online beschikbaar heeft. Het is wel even wennen aan de Amerikaanse voedingseenheden en de specifieke producten. Maar je kunt ook je eigen voedingsitems definiëren en opslaan in je account.
Slaappatroon monitoren met Fitbit
In de verpakking va de Fitbit zit ook een armband. Dit is een band die je met klittenband kan vastzetten om je pols. Aan deze band kun je de Fitbit bevestigen, of gewoon in de band schuiven. Als je op het punt staat om te gaan slapen moet je de Fitbit in de slaapstand zetten. En als je in de ochtend opstaat moet je via de knop weer aangeven dat de Fitbit uit de slaapstand moet. Zo kun je ook een beeld krijgen van het slaappatroon dat je hebt. Heb dit nu een paar keer gedaan. Het blijft een beetje onwennig met het bandje en het activeren van de slaapstand. Dit gebruik ik dus niet vaak.
Daag je vrienden uit met Fitbit
Een mooie optie op de site van Fitbit is de mogelijkheid om vrienden uit te nodigen om mee te bewegen. Op deze manier kan je een leuke competitie opzetten. Daarbij krijg je in een leaderboard te zien hoe jouw activiteiten zich verhouden ten opzichte van je vrienden. Iedere week kun je een e-mail laten sturen waarbij de resultaten van jouw en die van je vrienden worden weergegeven. Wie heeft de meeste stappen gezet en loopt gemiddeld het meeste aantal kilometers.
Koppel je Fitbit aan HealthVault
Het is vrij eenvoudig om je Fitbit account te koppelen aan je HealthVault account. Daarmee worden al je bewegingsgegevens ook centraal opgeslagen in de database van HealthVault. Dit hoef je maar eenmalig te configureren en daarna loopt dit vanzelf.
Fitbit leverbaar in Nederland?
In Amerika kun je de Fitbit op veel locaties krijgen. In Nederland heb ik het apparaat nog niet in de winkel gezien. Wel zie ik nu steeds meer online shops die ook het product in Nederland kunnen leveren uit voorraad. Je kunt daarbij al voor een scherpe prijs de nieuwe Fitbit Ultra aanschaffen. Dit Ultra model kan namelijk ook het aantal traptreden dat je loopt registreren. Wel zo makkelijk. De Fitbit wordt op moment van schrijven geleverd in twee kleuren, roze en blauw.